Verslagen Kunstbus

Met de Kunstbus naar een muzikale High Tea

Op dinsdag 23 oktober is de Kunstbus weer gaan rijden! De bus vertrok om 11.30 uur met een gezelschap dat alleen uit dames bestond (zelfs buschauffeur Natasja) naar de Philharmonie in Haarlem. Daar werden we hartelijk verwelkomd en konden we aan tafel gaan voor een verrukkelijke high tea. Etagères vol met lekkers werden op tafel gezet met de onvermijdelijke potten thee.

Daarna volgde weer een traktatie, maar dan één voor het oor: een voorstelling met Franse chansons, vertolkt door Thérèse Steinmetz en Philippe Élan. Heerlijk om naar te luisteren.

Om 16.00 uur stapten we weer in de bus en gingen we na een in alle opzichten heerlijke middag terug naar Lisse. We waren het erover eens dat het een heel bijzondere en gezellige middag was en dat zo’n high tea gevolgd door een voorstelling wellicht voor herhaling vatbaar is.

Uitdag 2018

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Donderdag 17 mei, een perfecte, zonnige dag voor de jaarlijkse uitdag van de Kunstbus voor Senioren. We vertrekken met een gezelschap van 62 personen om 10.30 uur uit Lisse richting Maarsbergen met onderweg een koffiestop (met gebak) bij het Van der Valk restaurant De Witte Bergen in Hilversum. De stemming is opperbest en de chauffeur heeft voor ons een prachtige route uitgekozen. Het doel van de rit is het Boter- en Kaasmuseum De Weistaar. Een leuk museum met veel attributen die vroeger werden gebruikt voor het maken van boter en kaas. Bij aankomst kregen we een lijstje met spreekwoorden en gezegdes. In het museum stonden taferelen opgesteld die gezegdes uitbeeldden waarop een paar letters stonden. Die letters moest je verzamelen, achter het desbetreffende spreekwoord zetten en alle letters samen vormden weer een gezegde. Dit zorgde natuurlijk voor gespreksstof ten over, voor zover dat al nodig was.

Na een heerlijke lunch in het restaurant van De Weistaar vertrokken we naar Maarssen voor een boottocht op de Vecht. Ook daar werden we allervriendelijkst ontvangen door het personeel van de rederij De Stichtse Vecht. Na de consumptie benedendeks gingen de meesten van het gezelschap naar het bovendek om heerlijk in het zonnetje te genieten van de prachtige omgeving langs de Vecht.

Na de boottocht stapten we weer in de bus om naar restaurant De Vrienden in Roelofarendsveen te rijden, waar ons een heerlijk diner wachtte ter afsluiting van deze wel zeer geslaagde dag.

Om 20.30 uur waren we terug in Lisse en iedereen was het erover eens dat ook deze uitgaansdag weer voor herhaling vatbaar is.

Museum voor beeld en geluid

Beeld en geluid 1

 Op donderdag 22 maart vertrok de Kunstbus voor Senioren om 10.30 uur naar het Museum voor Beeld en Geluid in Hilversum. Bij de ontvangst werd een uitleg gegeven over de mogelijkheden van het museum en kreeg iedereen een ring. We werden verwezen naar één van de zg. experience-ruimtes waar je met de ring allerlei schermen kon activeren. Via het scherm kon je vragen beantwoorden waarmee je je kennis van de televisiewereld kon testen. Je kon ook een selfie maken of een foto van jezelf met (een foto van) een bekende Nederlander; en ook kon je als “nieuwslezer” het journaal presenteren. De resultaten van dit alles worden naar je eigen e-mail adres gestuurd en kan je thuis op je eigen computer bekijken.

Na de lunch werden we naar een soort bioscoopzaal gebracht waar allerlei fragmenten van overbekende t.v. programma’s vanaf het jaar 1956 tot heden werden vertoond. Een feest van herkenning.

Na afloop hiervan konden we ons nog een poosje vermaken in het museum en om 16.30 uur stapten we weer in de bus voor de thuisrit. De chauffeur bracht ons via Loosdrecht en Vinkenveen weer naar Lisse.

Iedereen was het erover eens dat het een zeer geslaagde dag was.

De voorbereidingen voor de jaarlijkse uitgaansdag op 17 mei ter afsluiting van het seizoen 2017/2018 zijn in volle gang en wij hopen dat we weer met een volle bus op weg kunnen gaan.

Beeld en geluid 2

 

 

SEIZOEN 2016-2017

Het laatste uitstapje van de Kunstbus van seizoen 2016-2017 was naar Medemblik en met de stoomtram naar Hoorn. Hierbij enkele door Jan Beijk gemaakte foto’s van deze geslaagde dag.

 

Beleef landleven in het Openluchtmuseum in Arnhem

De Kunstbus voor Senioren vertrok op 9 september 2016 met stralend weer naar Arnhem. De tocht over de Veluwe was prachtig. Ieder kon naar eigen behoeften de dag indelen.

Wat was het genieten: een oude wasserij met de was op de bleek, de weverij, de smid, Van Gent & Loos, een oude, nog rijdende tram enz. Wat de levende have betreft: prachtige paarden (demonstraties met dressuur). Varkens, waar je naar kon blijven kijken. De macho haan met zijn kippen; wat een verscheidenheid aan kleuren, geweldig. Tussen al het moois liep een koppel ganzen achter de muziek aan.

Uiteraard waren de terrasjes ook niet te versmaden. U zult begrijpen, dat de dag weer zeer bijzonder was. De start van het programma van de Kunstbus voor Senioren was geslaagd.

Bep Clemens-Steenvoorden

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Genieten van de musical Billy Elliot

billyLeden van de Kunstbus voor senioren hebben een spetterende opening van het seizoen 2015/2016 beleefd. In een volle bus reed het gezelschap zondagmiddag 13 september naar het AFAS Circustheater in Scheveningen om de matinee van de musical Billy Elliot bij te wonen.

Het verhaal gaat over Billy, een gewone jongen uit het mijnwerkersmilieu, die ondanks veel tegenwerking van zijn omgeving er toch in slaagt balletdanser te worden. Muziek, dans en zang door volwassenen en kinderen zorgden voor een waar spektakel op het toneel. De leden van de Kunstbus genoten met volle teugen. Op de terugweg werd nog heel wat nagepraat over de prestaties van de artiesten en iedereen was het erover eens dat het een geweldige middag was.

Ria Markus

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Naar de Biesbosch

biesbosch

Op 10 mei vertrokken we in een volle bus richting Drimmelen. Iedereen was enthousiast en had zich verheugd op deze dag. In Drimmelen legde de boot net aan toen we daar aankwamen en zo konden we meteen inschepen. Er werd een heerlijke lunch geserveerd. De tocht duurde 2 uur, dus we hadden alle tijd om goed om ons heen te kijken in het prachtige natuurgebied van de Biesbosch. Men wees elkaar de mooiste plekjes aan. De stemming zat er goed in. We kunnen dus stellen, dat deze dag valt onder de categorie: `Het Grote Genieten´.

Na de boottocht was het interessant om in Werkendam het Biesboschmuseum te bekijken.

dijkAan het einde van de terugrit werden we verwelkomd in restaurant `de Dijk´ in Leiderdorp.

Om ongeveer 20.30 uur stapten we weer uit de bus, om met een heel goed gevoel huiswaarts te keren.

Bep Clemens-Steenvoorden

 

Verslag uitdag Kunstbus voor senioren op 12 mei 2015

flesOp 12 mei vertrokken we met een bus vol enthousiaste mensen en een net zo enthousiaste chauffeur naar de Porceleyne Fles in Delft. Daar aangekomen kregen we eerst koffie met appelgebak en daarna een interessante rondleiding met een (wederom enthousiaste) gids. De oorsprong van dit puur Hollandse product (Delftsblauw) ligt toch helaas in ons koloniaal verleden. Een VOC-schip overviel zo´n 400 jaar geleden een Portugees schip met daarin een lading Chinees porselein. Onze handelsgeest kennende, laat het vervolg zich wel raden.

Na de rondleiding en een zeer uitgebreide lunch stond de bus  alweer klaar, om ons naar de ss Rotterdam te brengen. Daar kregen we onder meer de stuurhut, de zalen en het theater te zien en vertelden vrijwilligers op de boot ons graag over `hun´ schip. Helaas was de tijd te kort om al dat moois wat uitgebreider te bekijken want de uitdag werd verder voortgezet in Het Hof van Alkemade in Roelofarendsveen. Daar kregen we een maaltijd geserveerd. Tijdens dit diner zat de stemming er goed in.

Helaas kwam er toch een eind aan deze fijne dag, maar we kunnen nog lang nagenieten.

Namens Diny en Ria,

Bep Clemens-Steenvoorden

Kunstbus voor Senioren Lisse

******************************

Seizoenstart Kunstbus

mauritshuisHet seizoen 2014/2015 is gestart met een bezoek aan het vernieuwde Mauritshuis in Den Haag. Heel veel belangstelling was daarvoor. De tentoonstelling was prachtig, met beroemde en daarom bekende kunstwerken. Het gebouw is zeker ook een bezoek waard. De gidsen, die de rondleidingen verzorgden (er waren er voor onze groep drie), waren heel enthousiast en wisten veel te vertellen. Een zeer geslaagde dag!

laviVrijdag 12 september zijn we met een kleinere groep naar een prachtig concert geweest in de Philharmonie te Haarlem. Dat concert was een uniek gebeuren met bandeonist Carel Kraayenhof en harpiste Lavinia Meijer. Deze, door de zo verschillende instrumenten, aparte combinatie was boeiend van het begin tot het eind. In de uitverkochte zaal genoot het publiek in stilte maar barstte in een luid applaus los aan het einde van het concert.

De volgende tocht, op 5 oktober, gaat naar Paul van Vliet, die een Zondagmiddag in Den Haag op het toneel zet. Daarvoor zijn bij de Kunstbus geen kaarten meer verkrijgbaar.

Diny van der Zwet

******************************

Verslag van de uitdag met de Kunstbus voor senioren op 5 oktober 2014

Foto: Roy BeuskerZondag 5 oktober zijn we met heel veel leden, wel 53, naar de voorstelling van Paul van Vliet geweest in de Haagse Schouwburg. De naam van de voorstelling: een middagje Den Haag.

Bij velen van u is Paul van Vliet wel bekend. Het was een geweldige show, we hebben genoten! Hij is een topper, met een paar woorden weet hij typetjes neer te zetten en daar met veel humor over te vertellen. Herkenbare sketches, soms met emotie, altijd met gevoel, niet grof of vulgair. Vanaf het begin zat de sfeer er goed in. En wat knap ook, deze cabaretier ging zo’n 1 uur en 3 kwartier achter elkaar door zonder te stoppen en was nooit zijn tekst kwijt. Dan spreekt toch wel de ervaring.

We hebben erg veel moeite moeten doen om voor deze voorstelling kaartjes te krijgen maar het was de moeite meer dan waard.

Diny van der Zwet

******************************

Verslag van de uitdag met de Kunstbus voor senioren op 29 mei 2014

broeker bolOp 20 mei vertrokken we met 44 enthousiaste mensen naar de Broekerveiling. Het weer werkte mee en de stemming zat er vanaf het begin af aan goed in. Na een mooie rit werden we om 11.30 uur ontvangen met koffie/thee en een Broeker bol. Dat was smullen geblazen. Daarna kwam de gids ons halen voor een rondleiding.

kunst1Eerst vertoonde hij een filmpje en daarna gaf hij uitleg over het ontstaan van het `Rijk der 1000 eilanden´. Ook vertelde hij hoe het er aan toe ging bij de veiling. Vervolgens gingen we naar buiten en naar de hal waar de schepen binnenvoeren met hun lading kool, uien of peen. Na afloop kregen we een heerlijke West-Friese lunch aangeboden. Na de lunch konden we in de veilinghal wat groente en fruit via de veilingklok kopen. Geweldig om mee te maken.

lunst2Als afsluiting volgde een rondvaart door het prachtige natuurgebied, langs alle eilandjes. Sommige werden nog bewerkt, andere waren alleen bestemd voor vogels. Hiernaast een prachtig paars eiland met vezelia’s (deze plant heb ik niet in een plantenboek of via Google kunnen vinden – red.). Iedereen was behoorlijk onder de indruk.

Het einde van de dag was alweer in zicht. We stapten in de bus en gingen naar Wijk aan Zee, naar het restaurant Sea You. Een prachtig uitzicht, heerlijk eten, onze dag kon niet meer stuk.see

Bep Clemens-Steenvoorden

******************************

Verslag van de uitdag van de Kunstbus voor senioren 2013

bea1Op 2 mei vertrokken we met 40 personen per bus richting Apeldoorn. De eerste stop was bij De Witte Bergen in Laren voor een gezellig samenzijn onder het genot van een kopje koffie en een heerlijk gebakje.

Als afsluiting van ons cultureel jaar, leek het ons leuk om een bezoek te brengen aan

Paleis het Loo, dit in het kader van `Beatrix 75´, waarbij we de schilderijen van koningin Beatrix konden bewonderen. Uiteraard geheel onkundig van het feit, dat Beatrix in die tijd troonsafstand zou doen. Ik moet zeggen, dat gaf wel een hele aparte invulling van de dag.

bea2Aangezien de uitgaansdag op 2 mei was, liep iedereen nog met het hoofd in de wolken vanwege het afscheid van koningin Beatrix op 30 april. Wat hebben we genoten, van de Oranjelunch, de expositie, het paleis, de tuinen enz. We kwamen elkaar regelmatig tegen. Alle deelnemers waren blij en ze genoten van wat er allemaal te zien en te beleven was. Kortom onze keuze bleek een schot in de roos te zijn geweest.

vriendenOp de terugweg konden we nog even napraten bij een voortreffelijk diner bij `De Vrienden´ in Alphen aan den Rijn. Het was een dag om op terug te kijken.

Namens het bestuur van de Kunstbus voor senioren

Bep Clemens-Steenvoorden

*******************************

*******************************

Uitdag Kunstbus voor senioren 2012

Op dinsdag 15 mei vertrokken we met een bus vol enthousiaste mensen en een even  enthousiaste `Lubbe´  chauffeur naar de Maeslantkering in Hoek van Holland.

In het Keringhuis werden we onthaald met een kopje koffie met gebak, na zo’n tocht altijd welkom. Hierna gingen we naar buiten en kregen we uitleg over het sluitstuk van de Deltawerken: de Maeslantkering. Indrukwekkend! De rondleiding werd binnen voltooid met een film en uitleg over de strijd tegen het water, zowel vanuit zee als door teveel regenval, water uitDuitsland enz.

Na een voortreffelijke lunch vertrokken wij naar Monster naar de Westlandse Druif. Ook hier weer een interessante rondleiding over het kweken van druiven. We mogen dan wel niet meer zo piepjong zijn, maar wat kunnen we nog veel leren. Geweldig. Na een glaasje druivensap bracht de chauffeur ons via een leuke route door het Westland naar Delft.

Na een prima en bijzonder gezellig diner gingen we weer huiswaarts. Naar ons gevoel was onze uitdag zeer de moeite waard en had iedereen het zonder uitzondering geweldig naar  haar/zijn zin. Overal blije gezichten en een hele ontspannen sfeer.

Dit stimuleert ons om enthousiast door te gaan.

Diny van der Zwet en Bep Clemens

*******************************

Met de Kunstbus naar Paleis Het Loo in kerstsfeer

looDinsdag 20 december vertrokken we met 44 mensen naar Paleis Het Loo. Gelukkig was het prachtig weer, dus de busrit was ook de moeite waard. Zeker toen we bij Apeldoorn de grote weg afgingen en door een prachtig natuurgebied reden. De zon scheen, wat wil een mens nog meer. Voor diegenen, die nog nooit in Paleis Het Loo geweest waren, begon het genieten al bij het zien van het paleis. Allereerst begonnen we met een heerlijke lunch. De sfeer was geweldig, iedereen had er zin in. Na de lunch kon ieder op eigen gelegenheid alle kamers enz. van het paleis gaan bewonderen. Het museum gaf een indruk van 300 jaar kerstfeest bij de Oranjes. Het was een bijzonder gebeuren.

Koningin Wilhelmina wilde altijd haar eigen kerstboom optuigen. Daarom stond er in haar kamer een kleine boom, met haar eigen zilveren kerstballen en slingers. Natuurlijke materialen sierden een Scandinavische boom van Prins Hendrik. De kamer van koning Willem ll was voorzien van een ‘Victoriaanse’ kerstboom. En zo ging het maar door.

Feestelijk gedekte tafels met koninklijk zilver, porselein en kristal op prachtig damast waren een lust voor het oog. Overal schitterende bloemstukken, alles van verse bloemen.

Alleen al alle kamers bewonderen is een feest op zich, maar nu waren ze ook nog in kerstsfeer. We kwamen ogen tekort.

In de Westvleugel van het paleis was de tentoonstelling ‘Oranje Boven’ te zien, met vele honderden souvenirs, die herinneren aan gebeurtenissen rond het Huis van Oranje.

Te vroeg voor ons gevoel, was het weer tijd om naar huis te gaan. Kortom een fijne dag, waarvan we nog lang kunnen nagenieten.

Bep Clemens-Steenvoorden

Advertenties